Съставни материали

ПАМУК

Данни за използването на памук са открити в Пакистан и датират от преди 6000 г. пр. Хр., Ако съществува класация за най-използваните материи в текстилната индустрия, памукът безспорно ще бъде лидер. Памукът е най-ценната влакнодайна култура, тъй като се използва почти цялата част на плода (кутийката):

  • от влакното се произвеждат прежди и тъкани, служи за изработка на брезенти, ремъци, изкуствена коприна, филтри, намотки за електромотори.
  •  от мъха, който покрива семената се приготвят над 30 продукта.
  • от семената се извлича масло, което е полусъхливо и служи за производство на сапуни и за други технически цели, а добитото чрез студено пресоване може да се използва за храна на хората.

Памукът не случайно е лидер в текстилната  индустрия въпреки увеличеното производство на изкуствени тъкани. Причина за това са някои негови свойства – регулира топлината на тялото, не предизвиква алергии и т.н.

БИО ПАМУК

Последните години се наблюдава все по-голям възход в производството на т.нар. 100% органичен памук.(т.е. екологично чист памук). Той отговаря на световните стандарти GOTS (Global Organic Textile Standard) за екологично чисто производство на агенцията Контрол Юниън Сертификейшънс (т.нар. ЕКО текстил), което гарантира чистия му произход. Тази суровина се използва основно и в производството на детските продукти.

6 причини да изберем органичния памук

  1. Производството на органичен памук намалява замърсяването на почвата с токсини
  2. Органичният памук е с несравнимо по-добро качество
  3. Органичният памук е е с по-мека тъкан
  4. Производството на органичен памук спестява енергия
  5. Органичният памук е инвестиция в устойчива икономика
  6. Защитава бъдещите поколения – екологично чист

ЛЕН

От лененото влакно се получава т.нар. техническо влакно. Ленът е хигроскопична материя – тя попива влагата и е добър проводник на топлината. Ленът е най-здравата от всички растителни нишки. Тъканта е мека, гладка, без мъх и става все по-мека след няколко пранета. Недостатък на лена е липсата на еластичност, което обяснява и защо той се мачка толкова лесно

ВЪЛНА

Вълна е съвкупност от космите на различни видове животни и има стопанско значение като материал в текстилната промишленост. От суровата вълна след почистване и предене се получава вълнена нишка, от която може да се плетат дрехи, висококачествени подови настилки, килими и дамаски.

ИЗКУСТВЕНИ ВЛАКНА

Изкуствените влакна се получават главно на основата на целулозата. От изкуствените в най-големи количества се произвеждат вискозните и ацетатните влакна.

СИНТЕТИЧНИ ТЕКСТИЛНИ ВЛАКНА

Получават се чрез овлакняване на синтетични полимери. Най-широко разпространени в практиката са полиамидните, полиакрилнитрилни и поливенилхлоридните влакна. Тези влакна имат голяма механична якост и добра устойчивост. Използват се като висококачествени заместители на естествената коприна.

ПОЛИПРОПИЛЕН

Влакната се използват главно за технически тъкани и килими.

Pin It on Pinterest